Què és una marca

Què és una marca

De veritat és el que et penses que és?

Marca és una paraula que tots hem fet servir en més d’una ocasió. Potser l’hem utilitzat amb significats diferents segons el context. Potser, fins i tot, ens hem introduït en el món del marketing i del disseny i hem arribat a parlar de branding. Però… estem segurs que una marca significa el que nosaltres realment ens pensem que és?

El diccionari ens n’ofereix les següents definicions:

  1. És un senyal o empremta que es fa en una cosa i que ens permet reconèixer-la o distingir-la entre d’altres fent referència seu origen o qualitat.
  2. És un distintiu comercial que porten alguns productes per garantir-ne la procedència.
  3. És un senyal que es deixa en una cosa. Normalment provocat per contacte o pressió.
  4. El resultat que obté un esportista en una competició.

La imatge de marca no és res de nou.

A la prehistòria, a l’antic Egipte, els cowboys americans, tots ells deixaven la seva empremta o marca per assenyalar un objecte que els pertanyia, per evidenciar el fet de pertànyer a un clan o per remarcar un determinat estatus social o religiós.

Ara bé, el terme (altrament dit branding) tal com l’entenem ara, sí que és un concepte relativament recent.

Si us sembla bé, comencem trencant tòpics i dient què no és una marca.

-Logo: no negarem que és una eina molt útil per a qualsevol empresa, però cal no confondre termes. Resumint molt, podem dir que el logotip és un símbol que ens ajuda a fer visible la marca. D’aquí el concepte d’imatge corporativa que inclou, entre d’altres, el disseny d’un logotip representant un concepte o idea que ens ajuda a fer que una empresa o producte sigui fàcilment identificable.

-Producte: de vegades, quan parlem de grans i reconegudes empreses, anomenem la marca en lloc del producte. En realitat, però, marca i producte no són el mateix per més que els acompanyi un disseny gràfic i una comunicació ben treballada.

-Paraules boniques: promeses que totes les marques fan als seus clients amb la intenció de vendre’ls els seus productes. Tot i que ajuda a construir-la, això tampoc no és una marca.

Així, doncs, què és una marca?

La marca és una mena de sentiment irracional que la gent té amb relació a un producte, servei o empresa.Sí, dit així pot semblar complex o molt abstracte, però mirem-nos-ho d’una altra manera: al contrari del que pugui semblar, una marca no la crees només tu o la teva empresa. Ni tan sols el dissenyador o l’agència que en treballa la imatge és qui la construeix.

És important que un producte, empresa o servei tingui una bona estratègia de comunicació, un disseny gràfic adequat i uns objectius clars. Això, efectivament, són temes que pots treballar tu mateix o el teu equip juntament amb professionals del disseny i la comunicació que poden ajudar-te a assolir fites.
Ara bé, cada un dels teus clients o espectadors pot tenir una idea diferent del que és o representa la teva marca, i és precisament aquest el quid de la qüestió.

Branding és un resultat, és la reputació o la idea que el públic té del teu negoci. En aquesta àrea es treballen aspectes tan diversos com ara el naming, la imatge corporativa, anuncis, comunicació a mitjans o xarxes socials…

L’objectiu és arribar al possible client i fer que sigui ell, mitjançant aquests inputs que va rebent, qui es construeixi una idea favorable sobre el teu producte o servei que més endavant el pugui portar a confiar, seguir o comprar.

Això ens porta a concloure que:

Ara que tenim clar que la marca es construeix al cap i al cor dels teus possibles clients, a l’hora de treballar-ne la imatge i la comunicació hem d’anar més enllà de criteris estètics purament personals i tenir en compte els interessos del públic al qual et dirigeixes.

És important que et centris en el teu possible client final, en els seus gustos (ni els teus, ni els del dissenyador), la seva manera de fer. Pensar en el que el fa moure, pot ser clau per dissenyar una marca que vengui, que generi confiança i que es mantingui en el temps.

Cada un dels teus possibles clients o espectadors té una percepció única i personal de la teva marca. Està a les teves mans fer que aquesta idea que té de tu o de la teva empresa no es dissolgui entre un milió.

Treballant el disseny i la comunicació gràfica podem generar l’interès i la confiança necessària que el portarà a una acció de compra o de seguiment.

Creus que et pot resultar interessant rebre els articles sobre disseny, art, xarxes socials, etc. d’aquest blog?

Subscriu-t’hi.

Fes scroll cap a baix i hi trobaràs el fomulari per fer-ho.

Gràcies per ser-hi!

Deixa un comentari